
Kandirane pomaranče
December ni pravi, če za vikende vsaj malo ne zadiši po sladkih dobrotah. In ni ga čez sočen kolač, katerega poljubno obogatimo z našimi najljubšimi dodatki. Ker pa je dan hitro naokoli in bi radi s svojimi najbližjimi preživeli čim več časa pa je tale kot nalašč, saj je priprava sila preprosta, hitra in ne bomo umazali cele kupe posode. Zaupam ti mojega najljubšega.
Sestavine za kolač:
- 230 g masla
- 30 g kakava
- ščepec soli
- 240 ml kave
- 250 g moke
- 200 g sladkorja
- pecilni prašek
- 2 jajci
- 70 g kisle smetane
- 35 g kandirane pomarančne lupinice
- 1 žlička mletega zvezdastega janeža
Testo razdelimo na 8 delov. Oblikujemo kroglice in jih nekoliko razvaljamo v sredino damo žlico nadeva in košček mocarele. Dobro zapremo kroglice in narahlo ovijemo z vrvico kot je na sliki. Ker bodo naše bučke še narasle, vrvice ne ovijajte pretesno sicer se bodo po odstranitvi vrvice razpadle.
Pečemo cca 20 minut na 160C do zlato rjave barve. Vrvico odstranimo.
Premažemo z olivnim oljem v katerega smo zamešali kurkumo, da dobijo lep rumen sijaj.
Ne pozabi na kečap in ostale omakice 😊
Strašno sladkanje in grozno veliko zabave.
Sestavine za preliv:
- 100g temne čokolade
- 100ml sladke smetane
- 20g medu
Postopek priprave:
Pečico segrejemo na 160°C. V kozici zavremo maslo, kavo, kakav in ščepec soli. Moko, sladkor, pecilni prašek in janež presejemo skozi sito. Suhim sestavinam primešamo mešanico mokrih sestavin. Dodamo jajca in kislo smetano, še enkrat premešamo. Dodamo še na koščke narezane pomarančne lupinice katere malce posujemo z moko, da se ne usedejo na dno pekača. Naš pekač dobro namastimo in posujemo z drobtinami. Pečemo približno 35-40 minut. Kolač vzamemo iz pečice in pustimo nekam minut da se nekoliko ohladi, nato ga stresemo iz pekača. Pustimo, da se ohladi in šele nato prelijemo s čokoladnim prelivom. Katerega pripravimo tako za zavremo sladko smetano, dodamo na koščke nalomljeno čokolado. Pustimo nekaj minut, da se čokolada raztopi, ter dodamo med, premešamo in prelijemo po ohlajenem kolaču.
Za kolač z malinami, kokosom in belo čokolado uporabimo osnoven recept, le da zamenjamo nekaj sestavin:
- 230 g masla
- 70 g kokosa
- ščepec soli
- 240 ml pinjenca
- 250 g moke
- 200 g sladkorja
- pecilni prašek
- 2 jajci
- 70 g kisle smetane
- 100 g malin
Sestavine za preliv:
- 150 g bele čokolade
- 75 ml sladke smetane
Postopek priprave je enak prejšnjemu, le da kokos zmešamo skupaj s suhimi sestavinami.
Kandirane pomarančne lupinice:
Priprava je sila preprosta, cela hiša pa bo omamno dišala po sočnih pomarančah. Primerne so za uporabo pri pripravi sladic, ali pa za grickanje kar tako, pred televizijo.
Potrebujemo:
- 200g sladkorja
- 200ml vode
- narezane BIO pomarančne lupinice
Zavremo vodo in sladkor v sirup vanj zamešamo pomarančne lupinice in pustimo na srednjem ognju 45 minut. Odcedimo in povaljamo v kristalni sladkor. Med seboj se ne smejo zlimati, zato jih razporedimo po celotnem pladnju. Pustimo čez noč, ohlajene pospravimo v stekleno embalažo.