Image Alt

Sweetly

Domače maslo

Tudi ti rad kaj spečeš? No pri stepanju sladke smetane gre prav gotovo včasih kaj narobe. Stepaš in stepaš sladko smetano, samo še par sekund in neham miksat… innnn prepozno, je že na poti, da postane maslo. Prosim ne vrzi stran smetane, preizkusi tale recept in naredi domače maslo. Obljubim, da je celo boljše od tistega v trgovini!

Vse, kar potrebuješ je torej premiksana sladka smetana, tukaj se ne ustavi, kar nadaljuj z miksanjem do faze, kjer se smetana začne ločevati na maslo in pinjenec. Miksaj še minutko nato pa odlij pinjenec. (Ki ga prav tako lahko uporabiš pri izdelavi sladic.) Maslo prestavi v čisto posodo (leseno) prelij z ledeno mrzlo vodo. Z leseno kuhalnico malce »pregneti« maslo in ga potisni ob rob, da se združi v kepo. Motno vodo odlij in jo zamenjaj za novo ledeno in postopek ponavljamo dokler voda, ki jo odlijemo ni čista. Po navadi 4 menjave vode. Čim več vode odstrani iz masla, saj se s tem podaljša uporabnost masla. Maslo sicer ni tako obstojno kot kupljeno tako, da ga lahko v hladilniku shranjujemo teden dni.

Z dodatkom zelišč iz vrta (česna in ščepcem soli) pa si lahko pripraviš zeliščno maslo. Na pogretem toastu ne potrebuješ nič drugega kot košček slastnega masla. Svetujem, da masla s česnom ne pripravljate za prihodnje dni, saj dobi čuden priokus.

Prav takega oz. še boljšega, saj je pripravljen iz svežega domačega mleka (katerih kravice razvajajo s kakovostno, doma pridelano krmo) lahko najdete na naši lokalni Kmetiji pr’ Matevž. Ne spreglej tudi ostale slastne ponudbe mlečnih izdelkov tukaj.